Omagiu matematicianului Octav Onicescu

Omagiu matematicianului Octav Onicescu
S-au împlinit 120 de ani de la nașterea ilustrului academician Octav Onicescu. Alături de Dimitrie Pompeiu și Simion Sanielevici, face parte din buchetul de matematicieni pe care acest județ l-a oferit societății.

S-a născut în anul 1892 în Botoșani și a absolvit Liceul "A. T. Laurian" în anul 1911, cu media generală 10. S-a înscris apoi la cursurile Facultăților de Matematică, respectiv Filosofie, pe care le-a absolvit în numai doi ani. Este primul român ce își susține doctoratul în Italia. Astfel, în 1920 își prezintă teza de doctorat în geometrie diferențială la Roma, în fața unei comisii din care făceau parte celebrii profesori Tullio Levi-Civita și Vito Volterra. Demn de admirat este că în 1922 refuză o bursă Rockefeller în SUA pentru a începe o carieră universitară la București.

Este creatorul unor noi noțiuni în teoria probabilităților și în mecanica sistemelor naturale, precum și a școlii românești de probabilități și statistică matematică. Calitatea sa de narator se concretizează în cele două cărți eseistice: "Învățați ai lumii" (1975) și "Pe drumurile vieții" (1981). Trece în lumea celor drepți la 19 august 1983.

Cu profund regret am aflat în 2006 de desființarea muzeului dedicat lui Octav Onicescu. Acest muzeu era al doilea de acest gen din Europa (închinat unui matematician), după cel al lui Pierre de Fermat din Beaumont-de-Lomagne, și era la noi, în Botoșani.

Am avut bucuria și onoarea să îl vizitez împreună cu profesorul meu de matematică, Ioan Țicalo, pe când eram elev în clasa a VIII-a. Acea vizită mi-a rămas în suflet pentru totdeauna. M-am simțit în casa unui prieten pe care îl voi lua ca model. Am avut satisfacția să văd fotografii cu el, obiecte personale, cărți, scrisori, diplome, distincții și medalii. Două camere și un hol încărcate cu "exemple" demne de urmat. Însă, în 2006 a dispărut, a fost ras de pe harta monumentelor de cultură! Dorințele unora au fost mai presus de orice (știință, educație, valoare, cinste ...)! Botoșaniul a fost șters de pe harta unor astfel de muzee. Obiectele au fost depozitate într-un colț de cameră a Muzeului Județean, iar lui Onicescu i s-a întors spatele.

Oare nu se găsea o casă care să îl adăpostească?

Nu dau sfaturi, nu acuz, doar gândesc cu voce tare ...

Cât eram elev al Colegiului "A. T. Laurian" am avut bucuria să țin în mână un manual de algebră scris de savant, oferit liceului cu autograf. Frumos sentiment! Tot la "Laurian", an de an catedra profesorilor de matematică organizează un concurs interjudețean ce îi poartă numele. Bravo lor!

Îi felicit pe organizatorii evenimentului de la Muzeul Județean in cinstea ilustrului matematician, și pe domnul Gheorghe Median, autorul cărții "Octav Onicescu – Scrisori către Luigia", și am nădejdea că Filiala Botoșani a Societății de Matematică, cu sprijinul autorităților, va organiza în viitorul apropiat o manifestare matematică pentru a marca acești 120 de ani.

Alexandru Negrescu,
iubitor al valorilor Botoșaniului



 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1042

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
301

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
259

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...