SILVANA MIHAI - "Am avut sansa sa aratam ca teatrul de liceeni merita sa fie privit cu alti ochi"

SILVANA MIHAI - "Am avut sansa sa aratam ca teatrul de liceeni merita sa fie privit cu alti ochi"
In urma cu cateva zile, Silvana Mihai a obtinut Premiul pentru interpretare feminina la Festivalul International de Teatru pentru Tineret "Grigore Vasiliu Birlic", de la Falticeni, pentru rolul Momo, din spectacolul "Momo – strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce le-a înapoiat oamenilor timpul furat", spectacol distins in festival cu Marele Premiu. Alaturi de Silvana, a fost premiat in festival si colegul sau, Alexandru Voicu, pentru rolul Gigi, din acelasi spectacol.

Au cucerit trofee, premii, au avut cronici elogioase, s-au bucurat de aplauze prelungi. Dar mai presus de toate ramane MOMO, personajul care, intruchipat de Silvana Mihai, s-a furisat in sufletul tuturor. Un personaj urmarit cu lacrimi in ochi, care a impresionat de la publicul "mic" din salile festivalurilor de liceeni, pana la spectatorul avizat care s-a perindat pe la Festivalul International de Teatru de la Sibiu.



Silvana Mihai are 19 ani. Un copil mare sau un tanar copilaros... Cert este ca chipul Silvanei ramane pe retina si ii ofera mai departe spectatorului de teatru stari, senzatii si raspunsuri la intrebari de tot soiul. Fie ca joaca minunata poveste a lui Momo sau in "Jocul de-a vacanta", Silvana Mihai duce dupa sine aceeasi copilarie debordanta, dublata de o maturitate sincera, pura, fara prefacatorii, fara prejudecati sau falsitati inutile. 

Face parte din trupa Atelierul de Teatru al Colegiului National "Mihai Eminescu", coordonata de Lenus Teodora Moraru.

Stiri Botosani: Ce inseamna sa fii zi de zi in Atelierul de teatru, Silvana?

Silvana Mihai: Lucrul in Atelierul de Teatru este labirintic. Incercam pe toate partile sa gasim raspunsuri ce ne conduc spre rezultatul final: ne intalnim acasa la Lenus si ne uitam la filme, facem studiu de personaj pe strada, exercitii ajutatoare. Caci "pas cu pas, idee cu idee" se face totul. Mai ales daca e facut cu pasiune.

Stiri Botosani: Esti in fata unui moment important - bacalaureatul, numit si examenul de maturitate. Te-a ajutat teatrul sa te maturizezi, sa iti formezi conceptii sanatoase despre viata si oameni, sau a fost o modalitate de a ramane in spatiul inocentei, al copilariei creatoare?

Silvana Mihai: Teatrul m-a ajutat sa invat ca aceste doua variante aparent opuse se pot intelege foarte bine. In cadrul Atelierului de Teatru m-am maturizat, am descoperit ce este bine pentru mine si ce nu,  am intalnit oameni care m-au minunat, am ascultat povesti care mi-au schimbat radical perceptia, insa, in acelasi timp, am constientizat ca fara inocenta si bucuria copilului esti pierdut.

Stiri Botosani: Te-ai intors in urma cu cateva zile de la Falticeni, unde alaturi de trupa Atelierului de Teatru ai obtinut Marele Premiu, dar si, individual, Premiul pentru interpretare feminina pentru rolul Momo. Ce inseamna pentru tine acest rol?

Silvana Mihai: Cand ma gandesc la Momo retraiesc momentul in care, in timpul unei discutii cu Atelierul, am avut revelatia ca exista in lumea asta "Oameni Cenusii" care vor sa ne fure timpul. Nimeni nu cunoaste mai bine decat ei insemnatatea unei ore, unui minut sau chiar a unei secunde de viata. Am simtit atunci, timp de cateva clipe, ca respiratia ne-a stat in loc.

Eu una nu prea stiu ce atitudine sa am fata de premii.Pe mine ma bucura foarte tare faptul ca oamenii apreciaza si inteleg ceea ce facem. Asta e suficient.

Stiri Botosani: Cu ce ganduri te desparti de trupa de teatru alaturi de care ai trait, probabil, cele mai frumoase satisfactii si experiente de neuitat?

Silvana Mihai: Mi-ar placea atat de mult sa pot avea o casa foarte mare in care sa locuiasca tot Atelierul si sa traim fericiti pana la adanci batraneti! E minunat sa vezi cum ne strangem de sarbatori la Lenus acasa si radem, povestim si ne inghesuim in sufletele lor. Eu ma consider o fata foarte norocoasa ca am intalnit-o pe vrajitoarea Lenus ( vrajitoare buna, fara neg pe nas), impreuna cu magicul Gelu si pe colegii mei de trupa. Fiecare este cu lumea lui, in universul lui paralel, insa la lucru si pe scena suntem un tot unitar.

Stiri Botosani: Ai decis ce cariera vei urma, ce va fi dupa bacalaureat?

Silvana Mihai: Apocalipsa. Nu, glumesc. Clasa a XI-a a fost decisiva pentru mine. Atunci practic m-am pus in fata faptului implinit, si anume ca voi da la actorie. Nici acum nu imi pot da seama ce moment concret a declansat asta. Atentia mea era focusata pe luptele din exterior, caci parintii mei s-au lasat greu impresionati. Tot  ce  stiam pe atunci era ca NU vreau sa devin avocat, judecator, medic, sofer, economist.

Stiri Botosani: Ce a insemnat, pentru niste tineri de varsta voastra, participarea la Festivalul International de Teatru de la Sibiu?

Silvana Mihai: Anul trecut, in august, am participat la festivalul de teatru Ideo Ideis cu spectacolul Momo si am avut marea surpriza  sa aflam ca vom merge la Sibiu. Atunci, in capul meu, a avut loc un mic scurtcircuit si am inteles ca oamenii mari (cu care eram in razboi ) pot face  foarte multe lucruri bune. De aceea, transmitem multe salutari si multumiri echipei Ideo Ideis si lui Catalin Stefanescu.





Festivalul International de la Sibiu ne-a oferit sansa sa aratam ca teatrul de liceeni merita sa fie privit cu alti ochi. Cei ce ne-au vazut si cunoscut au fost incantati de "Strania poveste a hotilor de timp si a copilului ce a inapoiat oamenilor timpul furat" si ne-au promis ca vor avea grija de timpul lor.

Stiri Botosani: Ganduri pentru colegii tai care vor duce mai departe munca in Atelier?

Silvana Mihai: In interiorul Atelierului de Teatru bantuie un spirit ciudat. Nu pot sa il descriu, sa il materializez in cuvinte. Cert este ca, atunci cand esti inghitit de spirit, nu mai ai scapare. Ar fi frumos sa se lase devorati, mancati macar pentru o clipita.



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
42

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
900

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:10
1206

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...