Economie de 100.000 de lei făcută de scolile racordate la Modern Calor

Economie de 100.000 de lei făcută de scolile racordate la Modern Calor
Comparatiile si bilanturile, pe care finalul sezonului rece le permite, confirmă că racordarea institutiilor de învătământ si a celor sanitare la sistemul centralizat a fost o decizie benefică pentru municipalitate.

Fără a se lua în calcul temperaturile exterioare extrem de scăzute din această iarnă, ci doar cresterea de pret a gazelor naturale suportată de consumatorii noncasnici în iarna 2011-2012 fată de sezonul rece anterior, se poate concluziona că bugetul local a făcut o economie de 100.000 de lei noi.

Consumatorii noncasnici, cu exceptia furnizorilor de energie termică pentru populatie, au plătit în această iarnă un gaz cu 25,5% mai scump decât iarna trecută. Un exemplu sugestiv este cel al Licelui de Arte "Stefan Luchian", care a folosit centrală pe gaz pentru a se încălzi, plătind pentru lunile decembrie-februarie un total de 50.500 lei.

Scoala nr. 6 are o structură similară licelului de arte. Fiind printre noii consumatori de energie termică centralizată, unitatea de învătământ a plătit pentru aceeasi perioadă un total de 40.630 lei, asadar cu 100 de milioane de lei vechi mai putin decât liceul. Grădinita nr. 22 are de plătit pentru aceeasi perioadă, către Modern Calor suma de 32.539 lei, la o energie termică pentru care ar fi plătit furnizorului de gaz 38.780 de lei, cu o economie de peste 6.200 de lei.

Luându-se în calcul doar consumul de energie termică si scumpirea gazelor naturale, asa cum a fost reglementată de autoritătile centrale, Scoala nr. 6 a făcut o economie de 3.700 de lei, în timp ce Scolile nr. 7 si 17 au economisit peste 16.000 de lei, fiecare.

Facturile plătite de unitătile cu centrale proprii sunt si mai mari, dacă se tine cont si de costurile de mentenantă si exploatare. Verificările ISCIR, contractul service, salariile personalului de exploatare si reparatiile presupun costuri de peste 50.000 de lei pe an, adică aproape 4500 de lei pe lună, pentru fiecare unitate.

În cazul în care centralele sunt vechi, acestea necesită investitii si mai mari, asa cum este cazul Colegiului National "Mihai Eminescu". Cazanul pe care acesta ar fi trebuit să-l înlocuiască în acest an, dacă nu se racorda la termoficarea centralizată, ar fi costat peste 50.000 de Euro, fără TVA.

Iarna 2011-2012 a fost o iarnă grea pentru botosăneni, din cauza gerului prelungit adus de lunile ianuarie si februarie. Dacă regimul termic ar fi fost cel din iarna trecută, economia făcută de bugetul local ar fi fost cu mult mai mare. Însă, pentru că săptămâni la rând temperaturile exterioare au scăzut sub - 20 de grade Celsius, consumul de energie termică a fost mult mai mare decât în iarna anterioară. Sala Polivalentă, spre exemplu, care foloseste o centrală pe gaz pentru a se încălzi, a plătit pentru februarie 2012 o factură dublă fată de factura din aceeasi lună a anului 2011", a explicat Ion Diaconu directorul general al Modern Calor.

Comunicat Modern Calor

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
876

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
276

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
231

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...