Romani umiliti de politia din Danemarca: incatusati, fotografiati si anchetati fara a li se spune motivul

Romani umiliti de politia din Danemarca: incatusati, fotografiati si anchetati fara a li se spune motivul
O romanca vrea sa sesizeze MAE si Ambasada Romaniei la Copenhaga cu privire la "umilirea" de catre politia daneza a unor romani care veneau spre tara cu un autocar si care ar fi fost incatusati, fotografiati si anchetati fara a li se spune motivul.

O tanara din Deva, Gabriela Lazar, care a studiat la Scoala de Business din Aarhus, Danemarca, s-a intors acasa cu un autocar in care se aflau mai multi romani, din diferite orase ale tarii, ea povestind ca pasagerii au fost umiliti de politia daneza, fiind fotografiati si anchetati.

Potrivit acesteia, incidentul s-a produs joi, la plecarea din Danemarca, potrivit Mediafax.

"Eram in autocar cu toate bagajele si abia asteptam sa ajung acasa. La scurt timp dupa ce autocarul a iesit din Copenhaga, un echipaj de politie a intrat in fata autocarului. Am mers vreo cinci-zece minute si apoi am fost opriti. Ne-au dus intr-o hala mizerabila, unde era frig, apa cu urina pe jos, mult praf, fara toaleta sau scaune. Ne-au cerut sa coboram, iar inaintea mea erau soferii. Nu am apucat sa ies ca am simtit o bufnitura in autocar. Il izbisera pe sofer", a povestit Gabriela Lazar, la intoarcerea la Deva, informeaza Mediafax.

Tanara a sustinut ca omul fusese impins pentru ca a refuzat sa se pozeze cu numele scris pe o foaie de hartie.

"Nu ne-a spus nimeni motivul pentru care suntem nevoiti sa ne pozeze. Mai mult, toate cele patru ore au fost inregistrate video, fara ca cineva sa ne ceara acceptul pentru asta. Nu mi s-a parut normal sa fiu umilita si sa pozez ca infractorii, in conditiile in care nu am gresit cu nimic, ba chiar le-am explicat si aratat ca sunt rezident danez. Am buletin acolo. Cand le-am spus ca nu vreau sa fac poza m-au incatusat. Nici nu am apucat sa reactionez. Aveam doua variante: fie ma arestau, fie faceam poza. Nu pot uita momentul in care mi-au pus catusele. Era o senzatie de nervi si teama. Am acceptat sa mi se faca poza, desi nici pana in momentul de fata nu stiu care a fost scopul actiunii lor", a spus tanara, care a ajuns la Deva duminica seara.

Ea a afirmat ca a urmat perchezitia corporala, facuta de un ofiter femeie.

Gabriela Lazar a povestit ca intre timp hala in care au fost dusi pasagerii autocarului s-a umplut de politisti, ca fiecare roman avea locuri clare in care trebuia sa stea si de unde nu avea voie sa se miste.

"Am cerut un scaun. Stateam de trei ore in picioare. Mi s-a raspuns: «Ti se pare ca am un scaun la mine?». Am cerut toaleta. «Abtine-te sau mergi langa gard. Daca nu, fa in pantaloni». Pana si femeia care avea rolul de translator le spunea politistilor ca noi cautam prin gunoaie. Era acolo si un domn din Romania, probabil politist, care incerca sa ii tempereze. Nu a reusit", a declarat Gabriela Lazar.

Ea a afirmat ca politistii danezi au scotocit toate bagajele, au fotografiat toti pasagerii, soferii, au scos bordul autocarului, au facut verificari, dar nu au gasit nimic.

"I-am cerut sefului echipei sa isi ceara scuze. Macar atat meritam. Mi s-a raspuns flegmatic ca habar nu am ce cauta ei acolo. Mi-ar fi pasat cu patru ore inainte, insa la momentul ala nici nu mai conta. Înteleg un control de rutina, insa ei s-au purtat cu noi ca si cu niste gunoaie", a afirmat tanara.

Gabriela Lazar banuieste ca politistii cautau, probabil, bunuri furate, intrucat nu ar fi prima data cand anchetatorii gasesc astfel de obiecte in coletele trimise catre Romania.

Referitor la pozele pe care a trebuit sa le faca, politistii danezi le-au spus ca reprezinta probe ce vor fi distruse daca nu a fost comisa nicio infractiune.

"Pentru modul in care romanii au fost tratati nu exista scuza. Mai multi pasageri au fost incatusati si amenintati cu arestul, si asta desi nu li s-au adus la cunostinta acuzatiile. Noi consideram ca politia daneza a comis o serie de abuzuri si a incalcat mai multe dintre drepturile omului. Nu pot depune plangere la autoritatile daneze pentru ca legislatia Danemarcei prevede ca, daca au trecut 48 de ore de la comitere, fapta nu exista si eu am ajuns abia in Deva la doua zile de la intamplare. O sa sesizez in scris Ministerul de Externe si Ambasada Romaniei din Copenhaga. Sa se stie prin ce umilinte am trecut", a declarat Gabriela Lazar.

Tanara a facut cateva fotografii in hala unde au fost dusi pasagerii autocarului.

"Am vrut sa vada toata lumea ce s-a intamplat acolo. Politistii danezi mi-au spus ca, daca le fac lor fotografii, atunci mi se va confisca aparatul foto. Asa ca am facut poze tot cu noi, cu romanii. Au fost patru ore de groaza in care am fost umiliti", a conchis Gabriela Lazar.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
20

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...

5 cadre didactice dintr-o localitate din Botoșani s-au specializat în tehnici didactice moderne în Finlanda (Foto)

astăzi, 18:33
199

În perioada 17 – 23.03.2024, 5 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 1 Unteni, judetul Botosani, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Asociatia Edu2Grow in Finland...

Amenzi de zeci de mii de lei și 10 permise confiscate de polițiști la Botoșani!

astăzi, 17:56
54

 În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jand...