Seful armatei SUA: In Europa ar putea avea loc revolte, din cauza crizei financiare

Seful armatei SUA: In Europa ar putea avea loc revolte, din cauza crizei financiare
Seful Statului Major al Statelor Unite ale Americii a declarat ca este ingrijorat in privinta "unei potentiale revolte civile" in Europa, pe masura cresterii crizei financiare.

Generalul Martin Dempsey a spus ca nu este clar daca ultimele masuri luate de liderii europeni vor fi suficiente pentru a tine unita zona euro, adaugand ca o izbucnire a unui conflict social ar putea avea consecinte pentru Pentagon, transmite BBC.

Generalul Dempsey a afirmat, cu ocazia unei intalniri organizate de Consiliul Atlantic, ca "zona euro se confrunta cu un mare risc".

Seful armatei americane se teme ca militarii Statelor Unite ar putea sa fie nevoiti sa rezolve problemele din zona euro, "din cauza potentialului unei revolte civile si a unei ruperi a Uniunii".

Statele Unite ale Americii au peste 80.000 de militari si 20.000 de civili care activeaza in Europa, mare parte in Germania. Martin Dempsey a servit SUA, ca general, in razboiul din Irak.

"Stiu ca ei au luat niste masuri legate de cele 17 tari membre ale zonei euro, pentru a incerca o imbunatatire a politicii monetare si fiscale. Dar nu este clar daca aceste masuri vor fi liantul care va tine impreuna aceste tari", a mai declarat seful Statului Major american.

Anuntul generalului american vine dupa ce, vineri, Marea Britanie a fost singura tara din Uniunea Europeana care a refuzat sa semneze noul tratat care forteaza o uniune fiscala, scuzandu-se cu interesele nationale. Celelalte 26 de tari, in frunte cu Germania si Franta, au votat adoptarea unui acord cu penalitati pentru incalcarea regulilor deficitului.

Decizia de vineri, de la summitul UE de la Bruxelles, nu a generat prea multe reactii din partea pietelor financiare, care sper ca Banca Centrala Europeana sa intervina mai mult.

Cresterea costurilor imprumuturilor din unele state ale zonei euro au impins guvernele nationale sa adopte noi masuri de austeritate.

Criza financiara din Europa a facut deja doua victime in randul liderilor europeni. Premierii Greciei si Italiei, George Papandreou si Silvio Berlusconi, au fost nevoiti sa-si dea demisia.
 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început înscrierile pentru admiterea în școlile care pregătesc polițiștii din penitenciare! (foto)

astăzi, 10:17
8

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că au început înscrierile pentru admiterea în unitățile de învățământ care pregătesc personalul din sis...

Votează destinația anului 2024, Cornișa face parte dintre atracțiile supuse votului. „Să ne mândrim că suntem finaliști!”

astăzi, 09:43
76

Cornișa Aqua Park&Sports a intrat într-o competiție ce are drept scop promovarea turismului. „Votează destinația anului” este una dintre cele mai importante competiții desti...

Tot mai mulți români din Italia se întorc acasă: „S-a scumpit totul, plătim și aerul pe care îl respirăm”

astăzi, 09:27
109

Tendința este reflectată și de datele recente care indică o scădere semnificativă a sumelor de bani trimise în țară de către românii stabiliți în Italia, conform statistici...