Lectiile mari ale celor mici: O zi fericita in scaunul cu rotile!

Lectiile mari ale celor mici: O zi fericita in scaunul cu rotile!
Cei mai nastrusnici ingeri sunt cei ai copiilor! Iar gesturile noastre, ale celor mari, nu fac decat sa ne confirme ca exista copii veniti pe lume pentru a ne determina sa privim cu atentie in noi insine si sa invatam de la copii ce inseamna daruirea si dragostea.

Ingerasul Mariei Dragutu a fost alaturi de ea si i-a daruit, in prag de sarbatori, o multime de prieteni dragi, multa bucurie si oameni mari alaturi, care probabil pana la Craciun il vor convinge pe Mosul sa ii aduca un carucior electric. Acum are un carucior simplu, cu roti mari. Mama si tata o poarta deseori, dar Maria e un copil de 6 ani si ii place sa se joace, sa se plimbe, sa iasa afara alaturi de alti copii. Cand ploua, rotile mari devin aproape imposibil de condus, iar manutele Mariei deseori au bataturi de la efortul pe care il face fetita.

Un carucior electric i-ar oferi libertate si i-ar face viata mai usoara. "Mariei ii este foarte greu. Cand este frig o ducem noi, vara, cand merge afara, dar ea vrea sa fie independenta, si daca ploua nu mai poate iesi, se murdareste pana la coate, face bataturi la manute din cauza rotilor. Ne-am gandit ca i-ar prinde bine un carucior, dar de la Iasi ni s-a spus ca pretul porneste de la 155 milioane, si este foarte mult pentru noi", spune Gabriela Dragutu, mama Mariei.



Paralizata dupa o operatie, la 9 zile de la nastere!

Maria s-a nascut cu o malformatie si, la doar 9 zile dupa ce s-a nascut, medicii au propus ca fetita sa fie operata. O operatie cu riscuri mari, dar care parea foarte necesara. Dupa operatie, Maria a ramas paralizata de la mijloc in jos.

"Ea nu simte nimic de la mijloc in jos. Medicii au spus atunci, cand avea doar 9 zile, ca daca nu o opereaza moare. Ne-am spus ca decat sa o pierdem de tot, mai bine ne asumam riscul acesta, macar sa o avem langa noi. A fost operata si apoi s-a intamplat nenorocirea", spune mama fetitei. 

In 2007, cu un efort financiar foarte mare, parintii au dus-o pe Maria in China, pentru a fi operata, dar situatia nu s-a schimbat cu nimic.

"Este bine ca am mers in China, pentru ca altfel ne-am fi gandit mereu ca puteam face ceva si nu am facut. Maria ne va intreba, atunci cand va creste, si trebuie sa avem ce ii spune. Acum, mergem inainte asa cum este! Mai avem doi copii mici, ne-am gandit mereu ca noi nu vom trai vesnic si Maria nu trenuie sa ramana singura. Fetita de 2 ani o indrageste foarte mult, ii aduce jucariile Mariei cand le scapa pe jos, uneori ii aduce si mancarea. Fratiorii ei mai mici ii mentin tonusul si o incarca cu energie", marturiseste Gabriela Dragutu.



Lectia de prietenie

Cea mai buna prietena a Mariei este Izabela Pamparau, eleva in clasa a III-a a Liceului de Arta "Stefan Luchian". O indrageste atat de mult pe Maria, incat atunci cand a obtinut Premiul III la un festival de muzica din Brasov, Izabela a stiut ce vrea cumpere cu banutii castigati: o papusa frumoasa pentru prietena ei!

Dar Izabela, in sufletelul ei, stia de ce anume are nevoie Maria. A vorbit cu colegii de clasa si i-a convins sa puna mana de la mana si sa ii cumpere prietenei ei un carut electric, pentru ca Maria sa nu isi mai raneasca mainile, sa nu mai oboseasca atat de repede la joaca. 

"Proiectul a pornit de la o eleva din clasa, Izabela Pamparau, care ne-a prezentat cazul, si impreuna cu copiii am hotarat sa cumparam acest carucior, nestiind insa costurile pe care le presupune! Am zis sa punem mana de la mana, dar ne-am dat seama pe parcurs ca nu reusim sub nicio forma", spune Monica Buza, invatatoarea Izabelei Pamparau.

Asa ca banii adunati au fost folositi pentru a-i cumpara Mariei cadouri de Mos Nicolae. Fetita a fost invitata la scoala, unde alaturi de copiii de clasa a III-a a Liceului de Arta Maria a desenat, a cantat, s-a bucurat!

"Astazi, prin aceasta actiune am vrut sa o facem pe Maria sa zambeasca, i-am oferit cateva surprize muzicale, daruri care sa o bucure si sa se simta implinita si fericita. Maria este o luptatoare, nu se lasa invinsa de problemele sanatatii sale. Desi e mica, la varsta ei nu isi doreste jucarii, hainite, ci dorinta ei cea mai mare este aceea de a avea un carucior performant, ca povara ei sa fie mai usoara", marturiseste inv. Monica Buza.




Dorinta de Craciun: un carucior electric!

Prietenii Mariei au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a o face pe Maria fericita chiar si pentru o ora! De acum privirile lor se indreapta catre cei mari, de la care asteapta sa faca ceea ce este peste puterile lor: sa ii daruiasca Mariei un carut electric!

Maria, care astazi a fost pentru prima data intr-o scoala, isi doreste sa fie doctorita. Dar, pana atunci, mai are un vis: in clasa I sa fie acceptata ca eleva la Liceul de Arta! Un vis care mai mult ca sigur i se va implini. Pentru ca cei mai nastrusnici ingeri sunt cei ai copiilor
 







 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
119

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
77

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
76

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...