Ana Blandiana: Mi-e rusine, ma simt mai scriitor in strainatate decat acasa

Ana Blandiana: Mi-e rusine, ma simt mai scriitor in strainatate decat acasa
Poeta Ana Blandiana, care a participat saptamana aceasta la Targul International de Carte LIBER 2011, unde Romania a avut statutul de tara invitata, spune ca se simte mai scriitor in strainatate decat acasa.

"Culmea este ca, mi-e putin rusine chiar sa recunosc, in ultimul timp, insemnand multi ani de dupa Revolutie, ma simt mai scriitor in strainatate decat acasa", a spus Ana Blandiana pentru Agerpres.

Intrebata de ce se simte asa, scriitoarea a declarat ca exista mai multe motive. "Primul este acela ca, in timp ce la noi a fost o scadere catastrofala de audienta si de interes la lectura, pentru ca inainte, cand traiam o viata cu inlocuitori, acesta era enorm, in Occident s-a ajuns la un fel de saturatie de consum, de o viata si o societate in care nu conteaza decat materialitatea. Se cita pe vremuri o fraza a lui Malraux care spunea ca secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc (...) Deci, sau ne vom intoarce la a descoperi ca suntem si suflet si nu numai bani, hrana, masini, sau va fi rau. Ei bine, aceasta schimbare s-a produs in Occident, inmultind numarul festivalurilor de poezie. Nu pot sa raspund nici pe departe la toate invitatiile pe care le primesc, unde vin oameni sa asculte ca la teatru. Deci acesta este un motiv pentru care va spuneam ca ma simt mai scriitor in strainatate decat acasa", a explicat Ana Blandiana, care lauda cresterea interesului occidentalilor pentru poezie.

Scriitoarea mai precizeaza ca niciun critic din Romania nu a elogiat-o asa cum fac strainii. In plus, este mandra ca face cunoscuta in Occident cultura romana.

"In Spania, cartile, mai ales cele de proza - am trei carti traduse in Spania, una de versuri si doua de nuvele fantastice - o cronica se termina, mi-e si jena sa spun, asa arata de iesita din comun: "Cum am trait pana acum fara Ana Blandiana?" Nici un critic din Romania nu mi-a dat aceasta fraza! Intr-adevar, ma simt bine si in Spania si in Italia si in toate locurile unde, pe deasupra, am sentimentul ca reprezint si Romania. Chiar o reprezint, cu prilejul asta cititorii afla ca exista o cultura romana si daca le place o carte a mea trag concluzii bune".
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ioachim, condus pe ultimul drum de mulțime de preoți și credincioși! (Foto)

astăzi, 07:58
75

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri slujba înmormântării. Părintele ieromonah Ioachim Enea își va dormi ...

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță Ligia Deca!

astăzi, 07:30
28

“Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu, miercuri, 1...

Bunica Viorica a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 07:07
151

Taraș Viorica este din localitatea Pădureni, comuna Coșula. Miercuri seara, la ora 19:00, a plecat de la locuința unei cunoștințe înspre domiciliul său, însă până în p...