Studentii se revolta: Propunerile MAI privind dreptul de a protesta, un afront

Studentii se revolta: Propunerile MAI privind dreptul de a protesta, un afront
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) considera propunerile MAI cu privire la modificarea Legii privind organizarea adunarilor publice, modificari postate pe site-ul oficial al institutiei, drept un "afront adus valorilor pe care o societate democratica trebuie sa le promoveze", a declarat vineri presedintele organizatiei studentesti, Daniela Alexe.

Potrivit acesteia, in contextul in care joi Organizatia Natiunilor Unite a sarbatorit Ziua Internationala a Democratiei promovand libera exprimare ca valoare universala, ANOSR considera ca modificarile propuse "au un efect contrar, limitand posibilitatea de manifestare publica a cetatenilor".

Reprezentantii ANOSR sustin ca proiectul elimina articolul din vechea forma care sustine faptul ca libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege

Totodata ANOSR considera ca noul proiect inlocuieste termenul de `declarare` a adunarilor publice cu cel de `aprobare`, fapt ce "elimina practic statutul de drept al acestei forme de exprimare publica".

De asemenea, sustin studentii, proiectul propus "interzice organizarea adunarilor publice in imediata apropiere a (...) obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara, categorie in care se incadreaza Guvernul, Parlamentul, ministerele si alte institutii ale statului".

"ANOSR considera ca aceasta modificare poate reprezenta o masura de cenzura a cetatenilor de a-si exprima nemultumirile fata de activitatea acestor institutii. ANOSR considera ca aceasta modificare genereaza o abordare subiectiva fata de manifestatiile organizate si poate genera abuzuri din partea institutiilor statului.

Introducerea obligativitatii de a anunta institutiile statutului cu 5 zile inainte de desfasurarea acestora, fata de 3 zile, cum era stipulat in fosta lege, blocheaza practic o reactie prompta a cetatenilor la subiecte de interes pentru ei", a afirmat Alexe.

Liderul ANOSR este de parere ca legea nu ar trebui sa aiba rolul de a proteja imaginea institutiilor sau a persoanelor publice, ci "de a proteja drepturile cetatenilor" si sa preintampine "controlul excesiv din partea statului".

Agerpres

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
72

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
82

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
83

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...