Crestinii, asteptati pana la miezul noptii sa se inchine in biserica nou sfintita de la Lebada - FOTO

Crestinii, asteptati pana la miezul noptii sa se inchine in biserica nou sfintita de la Lebada - FOTO
Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit astăzi Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" – a Schitului Lebăda, ce aparţine de Mănăstirea Guranda din judeţul Botoşani. Târnosirea lăcaşului de cult a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

La acest eveniment au participat autorităţi locale şi judeţene.



După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. Credincioşii au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat sfintei mese. Botoşănenii sunt aşteptaţi astăzi până la miezul nopţii la Schitul Lebăda pentru a se închina în biserica nou sfinţită.

"Prin mila Domnului, în ultimii 20 şi ceva de ani această prezenţă monahală în judeţul Botoşani a prins rădăcini din ce în ce mai mult, prin redeschiderea unor mănăstiri peste care tăvălugul vremii a trecut, până la deschiderea unor schituri şi mănăstiri noi precum locul în care ne găsim, puţin câte puţin zona a devenit plină de flori. Flori de mănăstiri şi flori de călugări şi călugăriţe care încearcă, în ciuda tuturor ispitelor vremii, să trăiască în ritm de Sfânta Cruce. Parohiile, împreună cu mănăstirile, înconjuraţi de dvs., poporul lui Cristos, din zona, încearcă prin mila Domnului să alcătuiască scări către Cer prin care inimile noastre însetate, precum zice psalmistul, ca cerbul de izvoarele apelor, sufletele însetate de Dumnezeu să primească ceea ce doresc. Nădăjduim în mila Domnului, că şi acest Domn frumos, nu departe de Botoşani, impodobit de această pădure frumoasă, să devină puţin câte puţin loc în care câteva călugărite să îşi facă din Sfânta Cruce un mod de viaţă şi să răspândească acest duh şi mod de viata ancorat în Sfânta Cruce şi asupra celor care, trăitori în lume fiind, descoperă că aici numele Domnului este preaslăvit în rugăciune zi şi noapte. Şi atunci maicile să găsească drumul spre Cer şi, prin rugăciunea lor, să ajute şi lumea însetată şi ea de Domnul si de Imparatia Cerurilor, să primească din înălţimea Cerului câteva fărâmituri de har si binecuvântare, fără de care viaţa noastră în mod real nici nu există", a spus IPS Teofan în această dimineaţă, cu prilejul sfinţirii bicericii Schitului Lebăda.



Schitul Lebăda a luat fiinţă la începutul lunii august 2011. Aşezarea monahală de la Lebăda a fost ridicată de Ionel Ţâmpău, om de afaceri din Botoşani, fiind o construcţie în stil maramureşean, copie după Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş. Înfiinţarea schitului a avut loc după ce au fost transferate două monahii de la Mănăstirea Guranda.

"Construcţia schitului a început în anul 2000, realizându-se o lucrare frumoasă, fiind întocmită toată documentaţia necesară. În prezent sunt patru monahii care încearcă să dea viaţă duhovnicească noului schit, sub conducerea monahiei Paisia Babii, egumena aşezării monahale. Duhovnicul obştii va fi la Mănăstirea Popăuţi, până când se va rândui un ieromonah care să se dedice special deservirii schitului", a explicat arhim. Ioan Harpa.

Pe lângă biserica propriu-zisă mai există şi o casă monahală care cuprinde corp de chilii şi trapeză. Obştea va ţine rânduiala celor şapte Laude, iar atunci când va fi posibil se va săvârşi Sfânta Liturghie. În incinta schitului va funcţiona un atelier de croitorie.



"Domnul Ionel Ţâmpău a avut în viaţă încercări deosebite. În memoria celor dragi a dorit să zidească o biserică în oraş, dar pentru că nu a găsit teren a ridicat acest sfânt lăcaş, aflat la cinci kilometri de Botoşani", a explicat arhim. Ioan Harpa. 

 



 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
392

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
126

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
347

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...