FESTIVALUL DE ARTĂ MEDIEVALĂ “ŞTEFAN CEL MARE” - Suceava, EDIŢIA A V-A

FESTIVALUL DE ARTĂ MEDIEVALĂ “ŞTEFAN CEL MARE” - Suceava, EDIŢIA A V-A
Între 11 si 14 august 2011, municipiul Suceava este gazda unui important eveniment – Festivalul de Artă medievală “Ştefan cel Mare, ediţia a-IV-a, manifestare care, la ediţiile anterioare, a adunat la Suceava peste 10.000 de vizitatori – localnici şi turişti.

Cetatea de Scaun a Sucevei este unul dintre cele mai importante monumente istorice din România; ca atare, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Primăria Municipiului Suceava – au gândit o serie spectacole cu tematică medievală care să pună în valoare un monument istoric şi, fără îndoială, să atragă tot mai mult atenţia asupra unei zone importante din punct de vedere turistic.

Festivalul de Artă Medievală Ştefan cel Mare Suceava, ediţia 2011, organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi  Primăria Municipiului Suceava se va desfăşura în perioada 11 - 14 august 2011 la Cetatea de Scaun Suceava. Ziua de 11 august este rezervată muzicii şi poeziei, în Cetatea de Scaun a Sucevei desfăşurându-se spectacolele: Ion Caramitru şi Victor Ioan Popa (Filarmonica George Enescu Bucureşti), No’Mads şi trupa Hara; paralel, pe traseul Obcine-George Enescu-Areni-Centru-Cetatea de Scaun, se va desfăşura parada cu făclii a festivalului.

Ultimele trei zile ale festivalului (12 – 14 august) sunt rezervate scenelor de luptă, lupte cavalereşti, turniruri, jocuri medievale, jonglerii cu poiuri cu foc şi steaguri, muzică medievală, reprezentaţii teatrale pentru copii, cascadorii ecvestre, spectacole de Comedia dell’arte.

Reconstituirile istorice, specifice doar festivalului sucevean, se doresc a fi în acest an mult mai ample; ca atare, cu sprijinul CastelFilm Bucureşti, momentele vor fi: urzeala boierilor moldoveni, alungarea meşterilor din Moldova de către Despot Vodă sau Venirea lui Ştefan cel Mare din Muntenia.

În zilele de 13 şi 14, începând cu orele 19, în şanţul de apărare, vor avea loc turniruri medievale realizate de 8 cascadori profesionişti cu 6 cai, urmate de jocuri cu focuri, momente care sunt de mare atractivitate pentru public.
  De un mare impact ne aşteptăm să fie salvele de tun, element de mare spectaculozitate pentru festivalul sucevean; zilnic din Cetatea de Scaun a Sucevei vor răsuna salvele celor 6 tunuri montate pe ziduri sau în şanţul de apărare.

În perioada 12-14 august în primele două camere de gardă vor fi amenajate alte două spaţii cu iz medieval: Cancelaria Domnească şi Horoscopul medieval. Cancelaria Domnească - o transpunere peste secole a acestei instituţii care, prin documentele emise, atestă dezvoltarea economică-socială şi culturală a Moldovei din Evul Mediu. Documentele emise de cancelaria domnească aduc în prim plan aspecte legate de acordarea unor imunităţi boierilor, mănăstirilor, creşterea volumului comerţului, practici ale economiei de schimb (camăta, zălogul) ş.a. Vizitatorii vor lua contact cu marele logofăt, grămăticul şi cei care prelucrau documentul, şi vor asista la discuţii între reprezentanţii Cancelariei Domneşti. De asemenea se intenţionează ca orice vizitator să solicite emiterea unui document prelucrat pe loc, în care să se regăsească unele privilegii din vremea epocii medievale.

Între momentele de interacţiune cu publicul mai amintim: teatrul pentru copii, şcoli de lupte cu spada, şcoală de tir cu arcul şi şcolile de dans medieval, concursul pentru copii Descoperiţi comoara.

În Cetate va fi ridicată o tabără militară în care publicul vizitator va putea observa viaţa cavalerilor medievali, armele, costumele şi modul de realizare a diferitelor accesorii folosite în epoca medievală. Totodată vor putea fi achiziţionate diferite piese de recuzită medievală şi armament.

La festivalul sucevean îşi dau concursul între alţii: Teatrul Mihai Eminescu Botoşani cu participarea extraordinară a actorului Mihai Rogojinschi, Teatrul pentru Copii şi Tineret Vasilache Botoşani, Trupa Truverii Bucureşti, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, trupa de cascadori Vali Vasilescu Bucureşti, Ordinul Dragonilor de Transilvania Cluj, Trupa Argotica, Trupa ARLEKING a Teatrului Valah din Târgovişte, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Asociaţia Gladius Dei Sibiu, Garda de Onoare din Sighişoara,CastelFilm Bucureşti, Cavalerii Cetăţii Bârsei Braşov, Trupa Strălerii Coroanei Braşov, Asociaţia Paladinii de Terra MediaşSibiu, Benedict Popescu-instrumente şi muzici arhaice sau Coco fachirul.

www.Stiri.Botosani.Ro este partener media al evenimentului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
4

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
118

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
60

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...