Saraci si destepti? Cei mai săraci elevi au avut cea mai mare rată de promovabilitate la bacalaureat

Saraci si destepti? Cei mai săraci elevi au avut cea mai mare rată de promovabilitate la bacalaureat

   zf.ro

Absolvenţii de liceu din cele şase oraşe din nord-estul ţării (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), unde raportul PIB per capita este cel mai scăzut din România, de 3.358 de euro/locuitor, au avut cea mai mare rată medie de promovabilitate la bacalaureat: 49,38%, scrie Ziarul Financiar în ediţia de astăzi.

La polul opus sunt cei care au susţinut bacalaureatul în cele mai bogate regiuni, în Bucu­reşti-Ilfov şi în vestul ţării, unde PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la valori de 13.648 de euro, respectiv 6.333 de euro şi unde rata de absolvire a bacalau­reatului a fost de 33%. Explicaţia?

"Cei săraci vor să iasă din sărăcie, iar învăţatul şi obţinerea unor note bune este singura lor şansă de a pleca din locurile în care sunt, de a se înscrie la o facultate bună şi de a obţine un job mai bine plătit. Ei învaţă cu mai multă seriozitate, poate şi pentru că nu au alte activităţi sau «tentaţii»", este de părere Paloma Petrescu, fost secretar de stat pentru învăţământul preuni­versitar în Ministerul Educaţiei.

În cele mai sărace judeţe din ţară - Vaslui şi Botoşani - unde rata şoma­jului este încă destul de mare pentru că investitorii străini au refuzat să vină deoarece nu au infrastructură şi piaţă de desfacere spre Vest, rata de promovabilitate la bacalaureat a fost cu 10 şi chiar 20% mai mare decât cea obţinută de elevii din judeţul Ilfov, relatează Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, însă, publicaţia admite faptul că este posibil ca aceste rezultate să fie influenţate şi de faptul că în unele judeţe nu au fost mon­tate camerele video prin care s-a realizat supravegherea examenului.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sirop de tuse pentru copii retras din farmacii! Toxina periculoasă pe care o conține!

astăzi, 09:30
77

Retragerea urmează unui raport al autorităţii de reglementare din Nigeria, de miercuri, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin.Autoritatea de ...

Preot botoșănean hirotonit la Catedrala Mitropolitană din Iași! (foto)

astăzi, 08:13
477

Credincioșii care au mers, duminică, Catedrala Mitropolitană din Iași au luat parte la dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, specifică duminicilor Postului Mare.Sfân...

Acuzații pe axa politică după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1. ”Nu se poate așa ceva!”

astăzi, 07:45
577

Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru...