Medicii de familie din Botosani refuza sa elibereze retete. CNAS ataca: "Medicii de familie trebuie sa mai si munceasca!"

Medicii de familie din Botosani refuza sa elibereze retete. CNAS ataca: "Medicii de familie trebuie sa mai si munceasca!"

 DORU CULICEANU  

Medicii de familie din judetul Botosani, prezenti astazi la o noua intalnire a Asociatiei Medicilor de Familie, au hotarat in unanimitate sa continue protestul inceput pe data de 1 iunie, si anume de a nu elibera retete sau bilete de trimitere.

"Astazi a avut loc o noua runda de discutii furtunoase, pe marginea noilor norme, si colegii prezenti la intalnire au hotarat continuarea protestului. Prezenta nu a fost de 100% si probabil mai sunt colegi care nu se alatura acestui demers. O noua intalnire va avea loc marti, cand vom hotari daca semnam sau nu actul aditional, cu noile norme, si speram sa avem un raspuns transant. Este discutabila si legalitatea acestui act aditional, in conditiile in care se ataseaza unui contract cadru care a expirat de cateva zile", a declarat medicul Doru Culiceanu.

Medicii de familie spun ca prevederile noului contract cadru le pune lacatul pe cabinete.


Duta, CNAS: De anul asta, medicii de familie trebuie sa mai si munceasca!
     
De partea cealalta, Lucian Duta, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat joi seara ca medicii de familie santajeaza statul si ca, dupa introducerea noului sistem de plata, in care serviciile conteaza mai mult, medicii de familie trebuie "sa mai si munceasca".

"Prin obligatiile asumate cu FMI, plata va fi 50% per capita, 50% per servicii, acum doi ani isi faceau 90% per capita (...) De anul asta trebuie sa mai si munceasca sa-si ia banii", a declarat Duta la emisiunea "Evenimentele Zilei" de la B1 TV.

Duta a acuzat medicii de familie ca santajeaza statul, desi cei mai multi dintre ei vor primi mai multi bani.

"In ultimele 2 saptamani, contractul cadru a fost modificat de 2 ori - din punct de vedere tehnic, toate revendicarile au fost satisfacute. Am oferit o crestere a bugetului cu 10% fata de ce avem noi in constructia bugetara. Dansii isi doresc o crestere de buget de 30%, in conditiile in care toata lumea sufera. Dansii santajeaza statul, santajeaza pacientii. Ne-am facut calculele, peste 50% din medici vor primi mult mai multi bani ca anul trecut. Valorile pe care le-am oferit anul acesta sunt mai mari decat cele de anul trecut. Cei mai multi doctori, in palierul 1.500 - 1.800 de pacienti, pentru ei am alocat cele mai multe fonduri", a mai spus Lucian Duta, seful CNAS.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
55

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
453

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
162

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...