Vrei sa te angajezi in strainatate? Cum sa nu iei "teapa" de la firma de intermediere!

Vrei sa te angajezi in strainatate? Cum sa nu iei "teapa" de la firma de intermediere!
Vrei sa-ti gasesti un loc de munca in straintate, iar firmele de intermediere ti se par cea mai buna solutie? Ai gasit o multitudine se site-uri cu oferte care mai de care mai tentante?

Gandeste-te de doua ori inainte de apela la o astfel de firma si, mai ales, verifica atat firma care intermediaza plecarea, cat si angajatorul. Citeste cu atentie contractul pe care il semnezi si nu da bani inainte de a ajunge la destinatie si de a te asigura ca sunt indeplinite conditiile din contract. Acestea sunt doar cateva sfaturi date de autoritati, in conditiile in care fraudele in domeniul intemedierii de forta de munca in straintate s-au inmultit in ultima perioada.


Ti se promite un anumit loc de munca si un anumit salariu, iar la destinatie contati ca angajarea se face in cu totul alte conditii, iar salariul este cu mult mai mic!

Ti se cere un comision pentru gasirea unui loc de munca, dupa care astepti luni intregi fara niciun semn de la firma de intermediere!

Semnezi un contract pentru a lucra in Germania si ti se ofera un loc de munca in agricultura in Cehia, pe un salariu inferior!

"Am primit pe e-mail o oferta pentru munca intr-un abator, in Germania, am platit 250 euro si am semnat contractul. Am asteptat o luna si mi-au spus ca sunt probleme si m-au intrebat daca vreau sa lucrez in Cehia, in constructii, cu 2,50 euro/ora. Am refuzat! La 2 saptamani, mi-au trimis o alta oferta, tot pentru Cehia, tot cu 2,50 euro/ora. Am refuzat! I-am apelat la telefon si nu raspund. Le-am trimis copie dupa C.I. si o cerere de reziliere a contractului si nu am primit nici un raspuns. Aceasta firma incaseaza banii pentru un loc de munca, cat de cat bunicel, si iti ofera doua locuri de munca, cu 2,50 euro/ora, intr-un anumit interval de timp, dupa care pierzi banii. (…) La acea oferta au aplicat circa 580 de persoane, faceti un calcul si vedeti cate persoane a escrocat si cati bani a castigat aceasta firma", scrie un cititor, pe site-ul incont.ro.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frecvente "tepe" pe care le dau firmele de intermediere romanilor disperati sa-si gaseasca un loc de munca mai bine platit in strainatate.


Ce-i de facut in astfel de situatii?


Autoritatile ii sfatuiesc pe cei intresati sa verifice, in primul rand, firmele de intermediere la Inspectoratele Teritoriale de Munca (ITM) pe raza carora functioneaza respectivele societati. Acest lucru se poate face pe site-urile ITM-urilor din judetul in care firmele sunt inregistrate sau direct la sediul Inspectiei Muncii.
 
Firmele care au ca principal obiect de activitate intermedierea de forta de munca in strainatate au obligatia sa se inregistreze la ITM, in caz contrar primind amenda contraventionala.
 
“ITM-ul nu poate interveni decat in situatiile in care sunt semnate contracte de munca ale caror obligatii nu sunt respectate. De exemplu, daca in contract se stipuleaza plecarea la o anumita data si acest lucru nu se intampla, clientul poate sesiza Inspectia Muncii, pentru a verifica respectiva firma. In cazul in care societatea nu este inregistrata la ITM, sau daca nu respecta prevederile contractului, aceasta va fi amendata, explica reprezentantii Inspectiei Muncii.
 
Daca solicitantii unui loc de munca in strainatate platesc comisioane pentru care nu primesc in schimb serviciile solicitate, cazul intra sub incidenta penala si se incadreaza la inselaciune. In acest caz, pagubitii trebuie sa se adreseze politiei, care va cerceta respectiva firma si o va sanctiona in consecinta.
 
Atentie, insa, la actele pe care le semnati! Unele contracte nu contin prevederea ferma ca vi se va gasi un loc de munca, ci ca firma respectiva va ofera consiliere in gasirea unui job pe o anumita perioada. In aceste cazuri, se intampla frecvent ca firma sa intarzie lucrurile sau sa vina cu mai multe oferte de neacceptat, pana la expirarea perioadei prevazute in contract. Astfel, clientii raman si cu banii luati si fara loc de munca.
 
In momentul in care aveti o propunere ferma de angajare intr-o alta tara si vi se prezinta contractul pentru a-l semna, atentie la prevederile acestuia. Cereti ca actul sa fie redactat in limba romana sau intr-o limba pe care o cunoasteti si aveti grija sa nu existe diferente intre cele doua exemplare pe care le semnati.
 
Nu dati bani firmei de intermediere inainte de a fi angajat! Cereti ca in contract sa se prevada ca plata comisionului catre firma sa fie achitat dupa angajare, ca procent din salariu!
 
Pentru a fi sigur ca firma cu care urmeaza sa semnati contractul exista, verificati-o la Registrul Cometului din tara respectiva, unde exista lista cu toate firmele active.
 
In cazul in care ajungeti in tara unde ati optat sa lucrati si prevederile contractului semnat nu sunt aplicate, atunci se aplica legislatia din tara respectiva si trebuie sa va adresati institutiilor de acolo.
 
 

incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
3

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
109

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
56

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...