Guvernul a discutat proiectul de lege privind salarizarea în 2011 a cadrelor didactice

Guvernul a discutat proiectul de lege privind salarizarea în 2011 a cadrelor didactice

 EMIL BOC  

Guvernul a discutat în prima lectura un proiect de lege care va stabili în 2011 pentru fiecare funcţie didactică salariul de încadrare şi modul de calcul al salariului pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar.

Documentul va fi înaintat spre avizare Consiliului Economic şi Social (CES),  iar, ulterior, Guvernul va lua decizia finala de promovare a acestuia în Parlament, în una din formele prevăzute de Constituţie, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Şeful Executivului a explicat necesitatea acestei măsuri prin faptul că, în prezent, instanţele au emis decizii diferite ca şi conţinut referitor la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, decisă de Parlament în 2008 şi abrogată ulterior, se arată în comunicatul Guvernului, remis redacţiei Ştiri Botoşani.

"Parlamentul a adoptat în 2008 o lege de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Guvernul Tăriceanu a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a limitat creşterile salariilor profesorilor doar la 17%. (...) În urma declarării neconstituţionalităţii acestei ordonanţe de urgenţă emise de Guvernul Tăriceanu, în instanţe au apărut practici neunitare în decursul timpului. În unele instanţe s-a obţinut reîncadrarea cu păstrarea drepturilor salariale majorate cu 50%, în alte instanţe nu (...). Iar noua lege a salarizării pe care noi am adoptat-o anul trecut spune ca salariul brut din luna octombrie se majorează cu 15%, aşa cum a fost valabil pentru toţi bugetarii (...). În  România, în momentul de faţă, există categorii de profesori care au, pe de-o parte, salariul majorat cu 50% plus 15% (...) iar, pe de alta parte, exista foarte mulţi profesori (...) care nu au salariul majorat cu 50% , ci doar cu acest procent de 17% (...). În condiţiile acestea, în România este nevoie, în aplicarea legii salarizării unitare, să venim cu un act normativ şi să spunem foarte clar că atât îşi poate permite ţara în acest moment să plătească pentru profesori: 17% majorarea din 2008, plus majorarea de 15% care s-a acordat pentru toţi bugetarii la salariul brut din luna octombrie", a detaliat prim-ministrul.

Premierul a mai arătat că pentru acoperirea costurilor legate de majorare a salariilor profesorilor cu 50% ar fi nevoie, numai pentru anul în curs, de un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 de milioane de euro, bani de care România nu dispune. "Cheia măririi salariilor şi a pensiilor se află în economie. Şi, de aceea, efortul Guvernului este concentrat pentru ca, în perioada următoare să ajungem la creşterea economică pe care ne-o dorim cu toţii după această perioadă dificilă din 2009 şi din 2010", a completat şeful Executivului.


Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a subliniat ca a discutat despre oportunitatea actului normativ cu liderii sindicali si cu membrii grupului de dialog social de la nivelul Ministerului de resort. "Discuţiile au fost utile pentru că ele mi-au arătat foarte clar necesitatea adoptării unui act pentru a avea echitate  în sistemul de educaţie.(...) Întotdeauna au existat neclarităţi. Aceste neclarităţi vor fi eliminate prin acest act normativ", a declarat ministrul Funeriu, conform aceluiaşi comunicat.
 
Ministrul Educaţiei a precizat ca actul normativ adoptat de Guvern în prima lectura stabileşte pentru fiecare funcţie didactică salariul de încadrare şi modul de calcul al salariului. "În consecinţă, în urma acestei legi, marea majoritate a cadrelor didactice va avea exact aceleaşi salarii pe care le-a avut în plată în ianuarie şi februarie 2011 /…/ Vor avea exact aceleaşi salarii pe care le au colegii lor din alte judeţe ale României", a subliniat ministrul Educaţiei.

Majorarea cu 50% a salariilor a fost câştigată în instanţa de 10.000-13.000 de profesori, majoritatea din judeţele Botoşani şi Suceava, din totalul de 306.000 de cadre didactice şi cadre didactice auxiliare din sistemul public de educaţie, informeaza Guvernul prin comunicatul remis joi seara.

"Tot aşa cum sunt foarte mulţi profesori care nu le-au câştigat. În consecinţa, practica neunitară care a existat şi continuă să existe la nivelul ţării creează aceste inechităţi care trebuie stopate printr-un act normativ care va vorbi despre fiecare funcţie didactică şi salariul aferent", a subliniat ministrul.

Situaţiile generate de deciziile instanţelor au dus în unele judeţe la imposibilitatea plăţii salariilor de către autorităţile locale, deşi fondurile din  cote defalcate de TVA au fost alocate în baza unui calcul făcut legat de costul standard per elev. "Toate judeţele ţării s-au încadrat în aceste costuri standard per elev, pentru plata salariilor la timp  fără nici o problemă, mai puţin acolo unde, desigur, au existat aceste sentinţe judecătoreşti, pentru că încadrările s-au făcut pe un salariu mărit,", a declarat ministrul Funeriu.

Răspunzând unei întrebări, ministrul Educaţiei a afirmat că "nu se pune problema, în România, a nerespectării unor hotărâri judecatoreşti". Potrivit ministrului Funeriu, problemele de neconstituţionalitate care au existat în privinţa actelor normative privind salarizarea cadrelor didactice au fost cauzate de faptul că acestea nu au avut putere de lege şi au fost ordonanţe de urgenţă.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
35

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
46

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
38

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...