Un Flutur cat toata Moldova. Botosanenii sunt mandri de ce au, dar isi plang saracia

Un Flutur cat toata Moldova. Botosanenii sunt mandri de ce au, dar isi plang saracia

Cu oi sau fara oi, cu politica sau fara, in campanie electorala sau nu, Gheorghe Flutur a reusit sa monopolizeze intreaga atentie in anul 2010, reusind astfel o performanta pe care niciunul dintre diriguitorii administratiilor din Moldova nu a mai reusit vreodata. In timp ce Botosanii si-au plans de mila dupa inundatiile din vara, sucevenii, la randul lor napastuiti de apa, au tacut si s-au refacut, initiind proiecte peste proiecte.   

O stire de saptamana trecuta poate da de gandit nu numai sefilor de judet, ci si cetatenilor simpli. Si anume, in Regiunea de Nord-Est s-au depus cele mai multe proiecte pe fonduri europene, fiind vorba despre o regiune din care face parte si judetul Botosani. Gheorghe Flutur anunta astfel ca, din totalul celor 4,3 miliarde de euro alocati României prin Programul Operaţional Regional, Regiunea Nord – Est a primit o sumă de 657 milioane de euro. Din aceasta suma, pana in momentul de fata s-au contractat deja proiecte in valoare de 600 de milioane de euro. Unde se vor regasi cei mai muli dintre bani este usor de intuit.

Zeci de ambasadori, de Craciun in Bucovina!

Tot la initiativa presedintelui CJ Suceava, 75 de diplomaţi, cei mai multi dintre ei ambasadori, isi petrec sarbatorile de iarna in Bucovina. Inaltii oficiali viziteaza manastirile, asista la ritualul taierii porcului, la o gospodarie taraneasca din Gura Humorului si la spectacole de obiceiuri de iarna. Cheltuielile de masa, cazare, transport in judet, promovare si publicitate, servicii de traducere, suveniruri vor fi suportate din bugetul Consiliului Judetean Suceava.

Udrea, plimbata cu mocanita la miezul noptii!

De asemenea, in Campulung Moldovenesc se vor derula proiecte in valoare de 5,3 milioane de euro. Contractele de finanţare din fonduri europene au fost semnate vineri, la Cîmpulung, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În noaptea de joi spre vineri, Elena Udrea şi preşedintele Flutur s-au plimbat cu mocăniţa montată în Parcul Ariniş din Gura Humorului. Ministrul Udrea a apreciat feeria de lumini de pe străzile Humorului şi a spus că Bucovina este minunată şi vara şi iarna.

"Ajungând pe la 11 noaptea domnul preşedinte Flutur nu s-a lăsat până nu ne-a plimbat cu mocăniţa. Pe la 12 noaptea eram într-un peisaj de basm la Gura Humorului. A fost foarte frumos, şi cred că dacă pe noi cei care suntem de-ai locului ne-a impresionat aşa de mult, este mult mai impresionant pentru cei care nu cunosc tradiţiile româneşti şi vin pentru prima dată şi se întâlnesc cu ele. Când mă plimbam cu mocăniţa prin pădure, prin feeria aceea, mă gândeam câţi români ştiu cât de frumoasă este Bucovina şi câţi români cunosc locul acela. Şi mi-am dat seama că foarte puţini. Noi cel puţin, reprezentanţii turismului, nu cunoscusem posibilitatea de a trăi momentul acela dacă nu ne ducea George (n.r. Gheorghe Flutur) la 12 noaptea să vedem", a declarat Udrea.

Privit de pe margine, Gheorghe Flutur se arata a fi un neobosit, un om decis sa castige cat mai mult pentru judetul sau. Recunoastem sprijinul politic de care se bucura vecinul Botosanilor, dar ii recunoastem si enorma putere de munca pe care o dovedeste, la care se adauga implicarea directa in orice proiect pe care se ambitioneaza sa il duca la bun sfarsit.

Avem cu ce, nu avem cu cine!

In saracie si neajunsuri, Botosanii raman un judet al lui Eminescu, uneori Iorga, foarte departe Luchian, Antipa fiind pe cale de disparitie. Pana si Enescu exista, dar lipseste cu desavarsire! Avem cel putin 3 manastiri de rang national: Manastirea Popauti, ctitorie a lui Stefan cel Mare, Manastirea Vorona si Manastirea Agafton, in cimitirul celei din urma odihnind matusile lui Eminescu, poetul insusi petrecandu-si verile la manastire, la rudele din partea mamei. De altfel, cele doua manifestari dedicate lui Eminescu, pe 15 iunie si 15 ianuarie, sunt singurele repere culturale care reusesc sa mai dezmorteasca oarecum constiintele.
 
Botosanii au fost apanaj domnesc, Oras al Domnitelor, Elena Rares ridicand in semn de recunostinta doua minunate biserici pe aceste pamanturi, Biserica Uspenia si Biserica Sf. Gheorghe.

In judet exista numeroase obiective de importanta majora pentru istoria, cultura si dezvoltarea spirituala a generatiilor, obiective pe care nimeni nu le scoate la lumina, nimeni nu le arata strainilor. Ne-am invatat sa ne mandrim cu saracia si sa facem bani din asta. E adevarat ca a fi mandru de judetul tau presupune munca in plus, oarece orgolii de botosanean si, de ce nu, ambitii politice. Totul e permis daca in urma ta lasi ceva bun, daca ai salvat pentru inca vreo suta de ani niste ziduri care au supravietuit niste secole.

Sarbatori la indigo, artisti de playback!

In afara de faptul ca turistii afla, la intrarile in judet, ca pe aceste pamanturi s-au nascut niste titani, nimic altceva nu le mai sprijina curiozitatea de a merge mai departe. Nicio harta in municipiu nu semnaleaza obiectivele din judet, nimic nu atrage atentia turistului cu privire la specificul Botosanilor. Turismul cultural ramane o necunoscuta, desi la nivel de discurs am excelat intotdeauna! De asta avem parte doar de sarbatori anoste, cu formatii de mana a doua, cu botosaneni asistand la concerte pe banda.

Politica nu inseamna numai televizor, declaratii prapastioase, critici reciproce si vinovati fara vina. Gheorghe Flutur a gasit calea, Botosanii nu fac decat sa o caute la nesfarsit… De asta, uneori, un Flutur in Moldova face cat toti botosanenii si iesenii la un loc!
 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
25

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
150

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
64

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...