GHEORGHE MOROSANU - Profesorul caruia orasul natal i-a daruit o scoala!

GHEORGHE MOROSANU - Profesorul caruia orasul natal i-a daruit o scoala!

GHEORGHE MOROSANU

O cariera de exceptie, dar si un fericit exemplu care ne dovedeste ca darabanenii stiu sa isi cinsteasca oamenii care fac cinste urbei! Un om care a primit, de-a lungul unei cariere universitare de execeptie, recunoasterea internationala, se bucura in orasul sau natal de o cinste rar intalnita: o scoala ii poarta numele!

Gheorghe Morosanu s-a nascut in Darabani, judetul Botosani, in prezent aflandu-se in Ungaria, unde activeaza la Universitatea Central Europeana Budapesta, departamentul de Matematica. 

In perioada 1957-1965, darabaneanul Gheorghe Morosanu a urmat cursurile primare si secundare in Darabani, Scoala generala numarul 3 purtandu-i astazi numele, in acelasi oras in care a frecventat si liceul! In anul 1969 pleaca la Iasi, unde se inscrisese la Facultatea de Matematica a Universitatii "Al.I.Cuza", institutie unde a obtinut si doctoratul, in 1981.

Gheorghe Morosanu a desfasurat o sustinuta activitate universitara, care a culminat cu numirea ca profesor, inca din anul 2002, la Universitatea Central Europeana Budapesta, din Ungaria.

Inainte de postul universitar din Budapesta, darabaneanul a activat, pentru un an de zile, ca cercetator la Universitatea din Stuttgart, Germania.

Cariera internationala venea dupa una la fel de valoroasa, cea din centrul universitar iesean, unde Gheorghe Morosanu a fost profesor titular, profesor asociat, asistent universitar, si cercetator la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", dupa ce, timp de patru ani, fusese profesor de matematica la Liceul nr.5 Iasi, intre anii 1974-1978.

Calitatea didactica, dar si experienta acumulata, l-au recomandat pe Gheorghe Morosanu ca, intre anii 1999-2001, sa fie membru al Comitetului pentru Matematica si Stiinte Naturale al Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica, Ministerul Educatiei din Romania.

De altfel, pana atunci, Gheorghe Morosanu mai activase ca sef al Departamentului de ecuatii diferentiale, Facultatea de Matematica, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, dar si, imediat dupa 1990, cancelar la Facultatea de Matematica a aceleiasi universitati.

Nu putem ignora nici faptul ca, timp de aproape un deceniu (1995-2004), Gheorghe Morosanu a fost cercetator la Institutul de Matematica din cadrul Academiei Romane, Filiala Iasi.

Din anul 2004, darabaneanul activeaza ca Sef al Departamentului de Matematica si aplicatiile sale, la Central European University, Budapesta.

Exceptionala preagatire si seriozitatea dovedita de-a lungul timpului l-au recomandat pe plan international inca din anul 1989, cand a fost invitat la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, urmand apoi si alte experiente in universitatile lumii.

A contribuit la implementarea si acreditarea, din SUA, a Programului de doctorat  in Matematica si Aplicatii la Central European University, Budapesta. De asemenea, a propus lansarea a doua noi programe de master in Programul de Matematica Aplicata la Universitatea Central Europeana, Budapesta, incepand cu anul universitar 2008-2009.

A publicat 5 carti in limba engleza, 9 carti in limba romana, aproximativ 100 de lucrari de cercetare. A organizat sau co-organizat conferinte sau ateliere de lucru, cum ar fi, de exemplu: in 2010, Atelier de lucru pe Analiza Aplicata, Universitatea Central Europeana, Budapesta, in 2008, Atelier de lucru privind calculul variatiilor si de optimizare, Central European University, Budapesta si altele.

A vizitat diferite institutii in scopuri de cercetare, cum ar fi Universitatea din Ruse, Bulgaria (2010), Universitatea Tehnica, München, Germania (2002), Universitatea din Stuttgart, Germania (1997 (Fellowship DAAD), 1999, 2000, 2001 si 2002), Universitatea din Jyväskylä, Finlanda (1995, 1996, 1997, 1998 si 1999), Centrul International de Fizica Teoretica ( ICTP), Trieste, Italia (1984 si 1985), Universitatea din Ohio, Atena, Ohio (1988 si 2000), si multe altele.

A colaborat cu peste 30 de cercetatori pe diverse teme, in domeniile sale de interes sau din zonele invecinate, precum si discipline, inclusiv biologie, chimie, economie, inginerie, mecanica, fizica.

In anul 2007, a fost numit Cetatean de onoare al orasului Darabani, orasul sau natal. In 1983 a fost distins cu Premiul "Gheorghe Lazar" al Academiei Romane (pentru contributiile la ecuatii cu derivate partiale hiperbolice). 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
106

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
646

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
224

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...