IONUT SOCIU - La catedra UNATC Bucuresti, la doar 25 de ani!

IONUT SOCIU - La catedra UNATC Bucuresti, la doar 25 de ani!

 IONUT SOCIU  

Ionut Sociu s-a nascut la Botosani, in 1982. A absolvit Liceul Pedagogic Nicolae Iorga si Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, specializarea Teatrologie.

Beneficiind de un "renume" artistic inca din anii liceului, in mare parte datorita fratelui sau, poetul Dan Sociu, in si mai mare parte prin propria inteligenta, Ionut Sociu a stiut de la inceput ca drumul sau duce spre teatru.
 
Festivalul Lyceum, pe scena caruia a urcat de mai multe ori, obtinand numeroase premii de interpretare, i-a deschis usa catre lumea trepidanta, fascinanta, dar si plina de orgolii a teatrului.

Ionut Sociu nu privea spectacolele Teatrului Mihai Eminescu din Botosani numai prin prisma spectatorului-elev, ci obisnuia sa preschimbe viziunile, sa caute sensuri pe care nu de putine ori le-a asternut pe foi de dictando, inmanandu-le apoi, cu nedisimulat respect, oamenilor de teatru.
 
Ionut Sociu scria si poezie. Frecventa cenaclul Clubart de la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde se intalnea, saptamanal, cu un alt viitor actor al Botosanilor, Andrei Rosu. Amandoi imprumutau temporar cuvinte, pe care apoi le risipeau in joaca pe scena. Amandoi au trecut apoi granita dintre amatorism si profesionalism, devenind in cativa ani, primul un reputat critic teatral, al doilea un talentat actor de teatru si film.

La UNATC, Ionut Sociu a continuat parcursul ascendent. In 2007, la Gala absolventilor Facultatii de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Ionut obtine Premiul pentru teatrologie, pentru lucrarea de licenta "Tadeusz Kantor – Amintiţi-vă totul, uitaţi totul!" şi publicistica teatrală din reviste de cultură.

De altfel, Tadeus Kantor, pentru care face o adevarata pasiune a studiului, ii mai aduce un important premiu: Premiul I la Concursul de eseuri despre cultura si istoria poloneza, organizat de Institutul Cultural Polonez din Bucuresti. Eseul lui Ionut Sociu, era consacrat, dupa cum aminteam, unuia dintre cei mai mari artisti ai Poloniei contemporane – Tadeusz Kantor.

Dupa absolvirea facultatii, Ionut Sociu a activat in cadrul UNITER Romania, dar si la UNATC (Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica) Bucuresti, ca preparator universitar. Nu in ultimul rand, ajunge sa fie un foarte bun prozator si un excelent traducator, publicand in reviste importante din Romania.

In vara anului trecut, Ionut Sociu a facut parte din juriul de preselectie a pieselor pentru UNITER, pentru ca spre toamna sa intampine bucurestenii din pragul Librariei Carturesti-Verona.

Ionut Sociu are in fata un viitor pe masura talentului sau. Depinde de el daca va ocupa un loc in elita nationala a Teatrului!

 

 

 

 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
111

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
94

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
96

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...